Dalejské čaje pití
aneb
2012 Yiwu Zheng Shan Mao Cha
Čaj piji každý den, ale nikdy stejně. Na co jsem si milerád zvykl, je pít čaj pod širým nebem. Když jsem začínal pít čaj, odjel jsem na jih Španělska s krosnou gyokura a senchy a každý den popíjel na pláži. Vítr, slunce, vůně moře a nekonečná hra vln se staly stejně důležitou součástí čajování jako čajové lístky nebo šálky.
Na šálek čerstvé Mao cha jsme se s Petrem vydali k zelinkavé vodě, ale trochu blíž Praze – do Dalejského údolí. Vybrali jsme vysoký násep nad zatopeným lomem abychom měli vše opravdu na dlani.
Stáří stromů se pohybuje mezi 30 a 60 lety. Vůně suchého listu ještě před prohřátím je intenzivní, meruňková, bylinková. Prohřáté lístky nechávají ovocné tóny v pozadí a vystupují medové vůně se sílícím nádechem lučních bylin. Ovoce se hlásí o slovo po proplachu v lehce nezralé formě, která se později vytrácí a na její místo nastupuje silně sladká florální vůně, v jejímž duchu se nese mnoho nálevů. Celým čajováním nás provází příjemný k mlaskání nutící pocit v ústech a na jazyku, společně s krásnou dochutí.
Zahrada San He Lao
Celkový dojem je trochu neuhlazený, živý, silně podtrhnutý již zmíněným příjemným a silným pocitem v ústech a dlouhou dochutí se sladkostí agávového sirupu. Stejně jako zbytek mladých puerhcha z Yiwu, které jsem měl možnost ochutnat je tomuto čaji vlastní lehkost, sladkost a klouzavost s minimem svíravosti. Čaj se pije takřka "sám". Koláč, který byl z této maochy lisován jsem zatím neochutnal, ale řekl bych, že bude stát za ochutnání stejně jako jeho "zárodek".
Za vzorek děkuji panu Brožovi.viz. Chawangshop
Váš Hastrman, včelička a jedna muška
harmonie - pokora - čistota - klid
Žádné komentáře:
Okomentovat